JURA
HOME | BIOGRAFIE | PR KIT | PERS RIVER SONGS | THEATER | VIDEO | AGENDA | CONTACT | ENGLISH
JURA

BIOGRAFIE

De Jura. Een ruig, sierlijk en mystiek berggebied, gelegen aan weerszijden van de Franse en Zwitserse grens. Parallel aan die sfeer, vloeit de muziek van zanger Jan Blaauw en gitarist Ruben Hoeke.

Het is zoals het is. Ruben en Jan blijken in 2002 elkaar naadloos aan te voelen in hun ambitie om eigen muziek te componeren en schrijven. JURA ontstaat aan de keukentafel van Ruben, met een gitaar en vel papier binnen handbereik. De creativiteit levert in 2002 de cd 'Freedom Road' op en een aantal bijzondere live optredens. Daarna gaan beide heren weer hun eigen weg. Tot eind 2013.

Jan Blaauw, geboren halverwege de jaren zestig, groeit op aan de kustlijn rond een militair bastion vol wantrouwen en misplaatste arrogantie. Hij brengt zijn tijd als klein ventje vaak door op de zeedijk en denkt aan de verre werelden waar veel van zijn familieleden naartoe zijn vertrokken. Het afscheid van de Beatles, de eerste maanlanding, gebeurtenissen afgewisseld met beelden van Biafra, Vietnam en verhalen over de Koude Oorlog. Het vormt zijn creativiteit en later zijn muzikale voorkeur voor de blues. Een stijl die hij op zeer jonge leeftijd aanvoelt, begrijpt en herkent.

Ruben Hoeke bewandelt een ander pad. Hij duikt rechtstreeks de Rock ’n Roll zee in. Stroomopwaarts, blik op oneindig. Spelen in Amerika. Spelen in Europa. Kilometers vreten, weinig slapen en elk optreden spelend alsof het de laatste kan zijn. Diverse onderscheidingen voor zijn werk vallen hem te eer. Zo wordt hij in 2012 door collega’s uitgeroepen tot ‘Nederlandse beste Gitarist’, schopt hij het in 2014 tot de eerste plaats als beste bluesrock gitarist in de Benelux en krijgt in 2015 een Dutch Blues Award uitgereikt voor beste bluesgitarist van 2014.

JURA

Ergens tussenin kruisen hun paden. De blues en de hang naar ‘die mooie vertellende liedjes’ brengt een samenwerking teweeg die in 2002 resulteert in de cd ‘Freedom Road’. Country, pop, blues, ballades en Rock ’n Roll. Thuis, met de gitaar op schoot, komen de liedjes, door de jaren heen, dikwijls bij hun bovendrijven. Een andere laag. Klein en intiem. Wegdromend in een setting die zeer zelden van hen beiden is gehoord. Het gevoel om de JURA liedjes weer op te pakken bekruipt hun.

Eind 2013; een spontane uitnodiging om JURA materiaal nog eenmaal live ten gehore te brengen resulteert in een hernieuwde samenwerking. Elf jaar later blijken de ‘oude’ nummers nog steeds actueel. De drang van het opnieuw uitvinden en creëren is bij beiden nog steeds ruimschoots aanwezig. JURA is back on track.

JURA (tevens een anagram van de eerste twee letters van hun voornamen), maakt liedjes over de goede en slechte dingen van het leven. Over onmacht. Vrijheid. Die nooit-te-bereiken horizon. Elk lied wordt gebracht op een unieke, scherpe manier. Swingend, dreigend, klein en groots.

JURA's album 'River Songs' is meer dan de som der delen en voert je als luisteraar door het landschap van het bestaan. Iedere dag aanwezig, maar zelden opgemerkt.


white line

© 2024 JURA | Fotografie Marianne Schouten en Ruud Stokkel | Webdesign Lackthose Brothers